Hvid er min hemmelighed

Hvid er min hemmelighed

Hvid er alles ven, fordi den er luftig og let og giver alt det den har til andre farver. Den opløfter alle farver, fordi den er genspejling af lys.

G.K CHESTERTON har skrevet følgende, som jeg er helt og aldeles enig i: "Hvid, er ikke det rene fravær af farve, det er en skinnende, bekræftende ting. Så heftig som rød, så definitiv som sort..."

Før jeg fandt mit kunstneriske udtryk brugte jeg ligeså mange farver som jeg gør nu. Men dengang var jeg lidt bange for hvid, fordi det jo ikke er en farve som sådan. Det gjorde at mine malerier blev meget tunge og farvemættede - de var flotte, men man skulle virkelig forholde sig til dem - de løb efter dig, selvom du gerne ville væk. De fyldte så meget at der ikke var plads til andet.

Jeg kom på et kursus hos Thomas Lindvig, som virkelig laver minimalistisk kunst. Jeg elsker det han laver. Vi malede aldrig sammen, men jeg så alle hans værker og skulle bedømme dem og fortolke dem. Han gjorde det samme med mine. Det var nogle spændende dage, hvor han tvang mig til at læse om de store kunstnere (det er ikke min stærke side at læse om kunst) Og han gav mig modet til at forholde mig kritisk til mit eget arbejde.

Efter en del timer i Thomas hyggelige og meget intellektuelle selskab, lærte jeg, at du ikke behøver at være bange for at lade et stykke lærred eller papir stå tomt. Hvid har præcis samme effekt som andre farver, eller måske endda større effekt. Stilhed har ligeså meget betydning, som dit drama. Det er i stilheden du kan fokusere og slappe af.

Efter det har jeg eksperimenteret meget med den hvide og lært mig selv, at selvom noget synes tomt, så kan det godt være fyldt.

Det var startskuddet til at finde min egen stil indenfor kunstens verden. Balancen. Den hvide er med til at skabe en melodi på mit lærred og den løfter de andre farver til noget større. Den skaber letheden i mine malerier og gør de andre farver til smukke historier, der på en eller anden måde flyver rundt i en himmel eller svømmer rundt i stille vand.

Jeg ser selv mine malerier som melodier af tanker og følelser, som man kan klippe og klistre i og fortolke ud fra sit eget liv. Præcis som en yndlingssang – den hænger blot på væggen og giver dig glæde præcis når du selv ønsker det.

 

July 13, 2018 — Vibeke Bjerker
Mine malerier bliver skabt af farvestemninger

Mine malerier bliver skabt af farvestemninger

Ligesom mange af os kan mærke, at lyset om sommeren virker opløftende på os, har farver også stor betydning for vores velvære. 

Farver kan påvirke vores humør på mange forskellige måder. Jeg er en af dem der er meget farvesensitiv - det virker ihvertfald som om at jeg bliver påvirket mere af farver end mange andre. Jeg har altid gået op i farver til mit hjem og til mit tøj, fordi det er noget jeg bliver påvirket af hele dagen lang. 

Det er også farverne der er omdrejningspunktet når jeg maler. Det er helt forskelligt hvilke farver der taler til mig, men den hvide skal altid være på  - den er let og ren og løfter alle de andre farver op på et højere niveau. 

Og hvad mener jeg så med at farverne taler til mig? Jeg oversætter på en måde selve farvepaletten inde i mit hoved og sætter "ansigt" på farverne..

Fx. når jeg ser en bestemt form for pink, så kan jeg få associationer til flamingo, eventyr og vildmark, når jeg ser en mørk rød kan det være rødvin, hyggelige sommerdage og afslapning, når jeg ser en lækker limegrøn fornemmer jeg citrontræ, friskhed eller en græsmark om foråret. Så farverne sætter associationer og følelser igang, når jeg arbejder med mine pensler.

Nogen vil så måske tænke at jeg bruger sort, mørke og dysterhed når jeg er i dårlig humør og gul, som solen når jeg er glad - men sådan er det ikke nødvendigvis. Nogen gange kommer der en lækker sommerfarve på penslen, netop fordi jeg trænger til sommer. Så i princippet maler jeg mig glad og derhen hvor jeg gerne vil være. Så på en måde er mine malerier manifestationer af mine drømme.

 

May 29, 2018 — Vibeke Bjerker
Inspireret af blomster

Inspireret af blomster

Jeg elsker blomster, de løfter mit humør. Det er pga. af farverne og fordi de er så smukke at se på med fjerlette former. Jeg elsker også blomster fordi de umiddelbart virker ens, men dog er så forskellige i form og udtryk. De vejer i vinden og er slik for øjnene.

Blomster har altid betydet meget for mig. Ikke fordi jeg har grønne fingre - det har jeg OVERHOVEDET ikke :-) Men jeg kan bare godt lide alt det, der er med til at løfte min energi. Når jeg får en buket blomster eller køber en til mig selv, kan jeg mærke at stemningen i stuen bliver en anden  - det betyder virkelig noget for mig at omgive mig med smukke ting.

Det er på samme måde med kunst. For mig er det vigtigt at have glad kunst på væggene. Jeg synes der er nok ude i verden man kan blive deprimeret over og jeg tror det er derfor. at det har så stor betydning for mig at min hjem er indrettet med ting jeg kan lide at se på. Mit hjem skal være et sted jeg kan være glad og føle mig afslappet.

Men tilbage til blomsterne. Fordi de både formmæssigt og farvemæssigt inspirerer mig, har jeg lavet en lille serie med flydende maling på papir, hvor blomsterne er mit tema. Det der der kommet en del flotte grafiske malerier ud af.

Det er en serie, som jeg løbende vil arbejde videre på. Mit dogme (som jeg har sat for mig selv) er at farverne skal minimeres, så det er formerne og bevægelserne der får fokus.

 

 

 

May 27, 2018 — Vibeke Bjerker