Af kunstrådgiver, skribent og blogger Connie Boe Boss

Hvorfor male mørke når man kan male lys?  Om kunstneren Vibeke Lerfeldt Bjerker

Når man, som Vibeke Lerfeldt Bjerker, arbejder abstrakt ekspressivt, skal man finde sin egen form i abstraktionen og sin egen stemme i hvad det er man vil udtrykke. Begge dele lykkes til fulde for denne kunstner.

Vibeke Lerfeldt Bjerker (1976 ) er uddannet indenfor grafisk design og marketing og har arbejdet indenfor dette felt i mange år. Hun har siden barndommen beskæftiget sig med kunsten, og da behovet for at udtrykke sig kunstnerisk fyldte mere og mere blev hun kunstner på fuld tid for 8 år siden. Hun har med succes skabt sit helt eget visuelle udtryk og har udstillet mange forskellige steder i ind- og udland, bl.a. Beijing, Hong Kong og Paris.

Hendes metode er spontan og intuitiv og hun arbejder med en meget personlig og livlig farvepalet. Som beskuer er man ikke i tvivl om hvornår man ser på et Bjerker-maleri, idet man mødes direkte af de følelser og stemninger, Vibeke formidler i sin kunst: ”Verden kan males i mørke farver, men jeg foretrækker de lette og lyse” siger hun.

Farvepalet og formsprog

Formsproget er dæmpet og kontrolleret i sin ekspressivitet, hvilket resulterer i et harmonisk og smukt maleri, hvor farvefladerne kan minde om det kosmiske eller botaniske. Der er grafiske markeringer i både lyse og mørke nuancer, transparente lag og enkelte helt mørke områder. Paletten er en sikker markør for, at her ser du et Bjerker-maleri, men også de rundede, indesluttede former, som læner sig op ad naturens udtryk, og tilløb til figurative indslag, der f.eks. giver illusionen af natur og univers, fortæller beskueren hvem skaberen af værket er.

Farve og form er de to hovedingredienser i Vibekes feminint tonede billeder, og så den sorte streg, som er en fast signatur. Den sorte lidt tykkere, legesyge oliemalingsstreg, som træder ud af maleriet, fortæller en anden historie end de farvede områder – den skaber spænding på malefladen og stregen udvider oplevelsen og dens bevægelse. Stregen er gennem tiden blevet til hendes kunstneriske kendetegn, og den er med til at give energi til maleriet, så værket får et poetisk og legende udtryk.

Hendes værker har en meget fin balance hvilket ikke mindst skyldes vekselvirkningen mellem den sorte farve og de lysende livlige kulører, som følges ad gennem passager af stor energi og mere afdæmpede partier.

Glæde og skønhed

Vibeke Lerfeldt Bjerkers onkel var Hans Henrik Lerfeldt, hvis malerier hang på barndomshjemmets vægge. Hun har som voksen haft brug for at distancere sig til hans mørke, surreelle og ofte syrede verden ved at skabe lys og skønhed. Hun har selv længtes efter lyset og håbet og derfor møder hun publikum med netop lys og håb og en positiv vibe. Længslen efter harmoni ses overalt i hendes kunstneriske virke, og hun vil gerne gøre op med at dyb kunst skal være mørk og indholdsmæssigt dyster.

Glæde og skønhed er to vigtige faktorer i hendes liv og hendes kunst. Derfor er hendes værker opløftende og bliver anset som prikken over i´et i publikums boligindretning. Selv elsker hun boligindretning og omgiver sig gerne med smukke ting. Vibekes malerier fremstår lyse og behagelige, fordi samspillet mellem mørke og lys skaber dynamik på malefladen. Hun kan godt lide det éndimensionelle og farverige, hvor spontane strøg og stringens giver helheden en dimension af noget både legende og styret.

Positive følelser i hverdagen

Ofte oplever beskueren figurative elementer i hendes malerier, som skaber associationer og bliver afsæt for historier. Her kan man sige at hendes palet og lethed i strøgene er med til at fremkalde positive tanker og følelser, især når man går ind i hendes eget flow på lærredet.

Vibeke Lerfeldt Bjerker har et stort behov for at være ekspressiv og meddele sig til andre mennesker, men det er ikke fordi hun har tunghed eller mørke at skabe ud fra. Tværtimod er hun et spirituelt, positivt menneske, også i det, vi normalt forstår som modgang. At formidle det lyse i al slags liv er en kongstanke hos hende.

Vibeke siger selv, at lige meget hvad hun sætter sig for at male, ender hun det samme sted – nemlig i lyset og letheden, og man forstår, at det formodentlig er dét, hun er her for: At skabe skønhed og glæde og give disse værdier videre.

Og de mennesker der tiltrækkes af hendes kunst, har tilvalgt glæden. Fordi værkerne er direkte modvægt til alt det grumme, vi konfronteres med i det moderne liv. Vibeke Lerfeldt Bjerker insisterer på at verden også er smuk og god og tilbyder os malerier til hjemmet, der understreger denne opfattelse. Det er stort at kunne give det moderne menneske et visuelt helle i tilværelsen, hvor øjne og sind kan finde hvile og genvinde troen på det gode.

bjerker
Klik på billedet og hør om min inspiration - filmen varer 40 sekunder. Kunstnerprofil  Kontakt mig her  lerfeldtbjerker@me.com
.